Cel mai vehiculat nume pentru funcția de premier este Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării. Considerat favorit, Fifor trece drept unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. De altfel, Fifor se afla printre nominalizații la al doilea “premierat” al PSD din iunie anul trecut.

Liviu Dragnea a declarat atunci că cinci lideri PSD – Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Adrian Țuțuianu și Marcel Ciolacu – „au declinat din diverse motive să fie desemnați premier”, iar Mihai Tudose a acceptat. „Convingerea mea e că Mihai Tudose nu are dublă comandă”, a mai spus Liviu Dragnea, cu referire la faptul că primul premier îi defectase sub manevrele oculte ale “statului paralel”. Care “paralel” se pare că i-a deturnat și al doilea premier – cel puțin așa reiese din declarația dată aseară cu referire la: „un pesonaj veninos dintr-o instituție românească care face foarte mult rău”.

Mihai-Viorel Fifor, actualmente ministru al Apărării, are 47 de ani, este senator de Arad şi a condus din iunie ministerul Economiei, în subordinea căruia se află mai multe companii naţionale de armament care au negociat în ultima vreme contracte cu firme străine interesate să producă echipamente militare în România. În Parlament, în 2017 a condus Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, comisia de Transporturi, iar în martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, el a fost refuzat de președintele Iohannis în 2015, când premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit în 2009 cursul „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare, precum și Colegiul Național de Afaceri Interne.

În martie 2015 senatorul a fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de martor, în dosarul în care parlamentarul Gabriela Firea îl acuza pe fostul președinte Traian Băsescu de șantaj, urmărirea penală a acestuia din urmă fiind dispusă în aprilie 2014, de parchetul instanței supreme, dar suspendată pâna la încheierea mandatului de președinte, în 21 decembrie.

Fifor a fost senator de Dolj în legislatura trecută.

Potrivit bursei zvonurilor pe surse, PSD se bazează pe faptul că președintele Klaus Iohannis va accepta o nouă propunere făcută de partid la funcția de premier. PSD a aruncat deja în spațiul public, prin Nicolicea, amenințarea că șeful statului ar putea fi suspendat dacă va refuza propunerea. Ministrul muncii, Olguta Vasilescu, a precizat la TVR că în partid nu s-a discutat despre suspendare, dar că juriștii partidului ar fi analizat această variantă.

Un alt nume vehiculat în presă ca virtual nou prim ministru a fost cel al Ecaterinei Andronescu, însă la bursa zvonurilor pe surse fostul ministru al Educației nu se bucură de mare susținere în partid. Aceiași bursă a zvonurilor zvonește că nici nominalizatul vicepremier Paul Stănescu n-ar fi interesat de funcția de premier.

Conducerea PSD ar urma să se reunească azi, la ora 11, pentru a decide numele viitorului premier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti comentariul Dvs.
Nume