Legea 29/2018, recent promulgata de presedintele Klaus Iohannis, anuleaza impozite si contributii sociale pentru dezvoltatori imobiliari care au construit cvartale de blocuri de birouri si locuinte in cele mai luxoase zone ale tarii si care, pentru a evita plata taxelor catre stat, au construit “pe persoana fizica” platind impozite neglijabile in acelasi cuantum prevazut in Codul Fiscal pentru amaratii care au tranzactii ocazionale”. Legea a fost initiata de patru parlamentari PNL, intre care si Raluca Turcan.

Legea a fost promulgata in urma cu doua zile de presedintele Klaus Iohannis, si, potrivit afirmatiilor fostului sef al ANAF, Gelu Diaconu, sterge „dintr-un condei datoriile smecherilor, baronilor locali si ale familiilor politrucilor cu afaceri in imobiliare”.

Initiatorii acestui proiect de lege sunt patru deputati PNL: Bogdan-Iulian Hutuca, Claudiu-Vasile Racuci, Ion Stefan si Raluca Turcan.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 7 noiembrie 2017 si apoi de Camera Deputatilor, decizionala, pe 21 decembrie 2017. Legea a fost trimisa presedintelui Iohannis pentru promulgare pe 30 decembrie 2017. Acesta a promulgat-o luni, 15 ianuarie.

Adevaratele mize ale legii au fost mascate de catre initiatori intr-un ajutor dat chipurile “micilor fermieri si a dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice”. Cel putin asa s-a laudat, pe pagina sa de socializare, unul dintre initiatori, Bogdan Hutuca:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind anularea unor obligatii fiscale a unor contribuabili persoane fizice din domeniul agricol si al dezvoltatorilor imobiliari. Am initiat aceasta lege ca fiind singura solutie la o succesiune de situatii generate ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a rolului activ al ANAF.

Pe scurt, o suma considerabila de contribuabili de buna credinta, mici fermieri si dezvoltatori imobiliari persoane fizice, vor incepe anul 2018 degrevati de impunerile masive ale ANAF pentru diferente de TVA sau impozit pe profit.

Aceasta este prima initiativa legislativa, din actuala sesiune, a unui parlamentar din Opozitie, care devine lege, ea fiind votata cu doar trei abtineri in Camera Deputatilor si promulgata, ulterior, de presedintele Klaus Iohannis, pe 15 ianuarie”.

Suna extrem de frumos, nu? In realitate, adevaratii beneficiari sunt smecherii imobiliari, baronilor locali si familiile politrucilor cu afaceri in imobiliare “pe persoana fizica”, carora li s-a sters, dintr-un condei, datoriile – cel mai flagrant exemplu fiind pesedistul Robert Negoita aflat si in proces penal cu statul pentru datorii de zeci de milioane de euro acumulate in acest fel. Dar avem si noi in Cluj-Napoca smecherii nostri imobiliari care construiesc pe persoana fizica, unul fiind chiar cel care ne-a dat, in parteneriat cu un vechi tepar intr-ale imobiliarelor “pe persoana fizica”, un turnulet cu doua etaje construite ilegal in plus si care acum e presedintele Consiliului Judetean Cluj. Vorbim depre mult prea neprihanitul si cinstitul Alin Tise. Dar cati alti imobiliari vor profita de aceasta lege pentru a se da “mici fermieri si investitori imobiliari pe persoana fizica”? Doar pentru a evita plata taxelor catre stat vor incepe si acestia sa construiasca „pe persoana fizica” platind impozite neglijabile in acelasi cuantum prevazut in Codul Fiscal pentru amaratii care au tranzactii ocazionale (vanzari case, apartamente, terenuri).

Si iata cum, atunci cand este vorba de interese financiare, HOTII DIN PNL ISI DAU MANA LEGISLATIV CU HOTII DIN PSD!

“Diferenta de taxare intre persoanele juridice (constructorii cinstiti) si acesti smecheri/persoane fizice este uriasa. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzactiei la 1% (sau2-3% pentru alte praguri valorice)!” – a scris Gelu Diaconu pe pagina sa de socializare.

„Cand eram seful fiscului am initiat controale care au reincadrat (perfect legal si echitabil fiscal) aceste tranzactii imobiliare ca activitate economica cu caracter de continuitate. Spre cinstea ANAF, aceste controale au continuat si dupa plecarea mea, identificand sume de valori foarte mari.

Cu aceasta lege, Dragnea cu hotii lui sterge totul dintr-un condei!

Dar nu se opresc aici. La presiunea baronilor PSD din judetele din campie, anuleaza, in art.3 al aceleiasi legi, TVA-ul datorat si accesoriile calculate pana la 31 decembrie 2016, pentru depasirea plafonului de inregistrare in scopuri de TVA opozabila marilor proprietari de terenuri care si-au valorificat propria productie. In schimb, cei care cumpara produse agricole si le prelucreaza/consuma, la depasirea plafonului de TVA, au platit TVA, de 24-20-19-9% (in functie de perioada).

Si uite asa baronii lui Dragnea sunt scutiti de facto. Inimaginabil!

Va marturisesc ca, in in toti anii deloc putini in care am lucrat in structurile MFP, nu am mai vazut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicatie si o paguba aferenta atat de certa adusa bugetului de stat.

In timp ce pe smecherii lor ii protejeaza, milioane de contribuabili onesti sunt tarati de Misa si gasca lui pe la ghiseele ANAF.

Ma intreb cum de presedintele Iohannis (sau consilierii sai) nu a sesizat aceasta marsavie si a promulgat legea.

Dormi linistit, cititorule! Pablito lucreaza pentru tine!” – si-a incheiat postarea fostul sef al ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti comentariul Dvs.
Nume